Beta
versie -
Delen:

Start een Bedrijveninvesteringszone (BIZ) voor bioafval

Juridische houdbaarheid
Hoog
Invloed
Gemiddeld
Overheidslaag
Gemeentelijk  
R-ladder
R1 - 
R2 - 
R3 - 
R4 - 
R5 - 
R6  

De gemeente kan het opzetten van een Bedrijveninvesteringszone (BIZ) stimuleren om bioafval gescheiden in te zamelen en hoogwaardig te verwerken tot een bodemverbeteraar.

Hoe kun je een BIZ toepassen?

Een BIZ kan een oplossing bieden voor de volgende belemmeringen rond de inzameling en verwerking van bioafval:

  1. Invloed gemeente:
    De gemeente heeft beperkte zeggenschap over de afvalinzameling bij bedrijven. De gemeente kan een extra subsidie in het vooruitzicht stellen als ondernemers bereid zijn in hun activiteitenplan ook gezamenlijke bioafval inzameling op te nemen. De BIZ moet jaarlijks een nieuw plan indienen bij de gemeente om aanspraak op de subsidie te houden. In dit plan wordt onder andere de voortgang van de activiteit (het inzamelen van bioafval) beschreven. Op deze manier kan de gemeente toch invloed uitoefenen op bioafval en de inzameling monitoren.
  2. Iedereen betaalt mee
    Veel ondernemers en eigenaren in een horecagebied zijn bereid om de kwaliteit van de bedrijfsomgeving te verbeteren als iedereen maar meebetaalt. Met een BIZ wordt een belasting (BIZ-bijdrage) voor alle ondernemers in de BI-zone geheven, ook voor de bedrijven die geen onderdeel zijn van de BIZ-vereniging of -stichting. De vereniging/ stichting krijgt vervolgens de bijdrage terug in de vorm van een subsidie. Op deze manier zorg je ervoor dat iedere ondernemer meebetaalt aan het verbeteren van de kwaliteit van de bedrijfsomgeving.
  3. Ondersteunen van initiatieven
    Er zijn verschillende lokale initiatieven onder horecabedrijven rond het hoogwaardig verwerken van bioafval tot een bodemverbeteraar (bijv. compost) met wormenhotels of biovergisters. Dit zijn vaak lange trajecten waar verschillende omgevingsvergunningen voor moeten worden aangevraagd. Dit kost dus veel geld. De subsidie die aan de BIZ-vereniging of -stichting wordt verstrekt, kan deze kosten (deels) dekken. De gemeente kan deze initiatieven ondersteunen door een extra subsidie te verstrekken als ze de initiatieven in het activiteitenplan opnemen.
  4. Bioafval in centrumgebied
    Vooral in dichtbevolkte centrumgebieden is het apart inzamelen van bioafval een uitdaging omdat een goede afvalinzamel-infrastructuur door ruimtegebrek regelmatig ontbreekt. De BIZ kan hierin een uitkomst bieden. Als ondernemers namelijk gezamenlijk de bioafval- inzameling kunnen regelen, dan komt er een relatief groter volume gescheiden bioafval beschikbaar. Afvalinzamelaars kunnen dan mogelijk beter een business case rond krijgen en dus wordt het aantrekkelijker voor verwerkers en betaalbaarder voor ondernemers om bioafval te scheiden en apart in te (laten) zamelen.

Rol gemeenten

Daarnaast biedt het aanwijzen van een BIZ kansen voor de gemeente. Zo kan de gemeente bestaande BIZ-verenigingen of -stichtingen stimuleren om aparte bioafvalinzameling en hoogwaardige verwerking op te nemen in de plannen. De gemeente kan ook proactief draagvlak proberen te verkrijgen onder ondernemers om een BIZ op te richten rond bioafval. Dit kan de gemeente doen door actief bedrijven te benaderen of hier een oproep of uitvraag voor te doen.

Uit de praktijk

In de volgende plaatsen zijn bijvoorbeeld Bedrijveninvesteringszones aangewezen:

  • In Bergen op Zoom werd in 2023 een BIZ gestart in het centrum.
  • In Den Haag zijn momenteel 25 BI-zones actief, waarvan 20 in winkelgebieden en twee op bedrijventerreinen.
  • In Amsterdam is het aantal BI-zones uitgebreid naar in totaal 86 in 2024.
  • In Meierijstad zijn momenteel vier BI-zones:
    • BIZ centrum Veghel vastgoedeigenaren
    • BIZ centrum Veghel ondernemers
    • BIZ centrum Sint-Oedenrode ondernemers
    • BIZ bedrijventerrein Duin Schijndel

Bekijk het overzicht van alle BI-zones in Nederland.

Er zijn nog geen specifieke BIZ voorbeelden rond bioafval.

Voorwaarden

  1. Door de wettelijk verplichte draagvlakmeting kan de gemeente niet eenzijdig een BIZ opleggen aan de ondernemers voor een bepaald initiatief. Hiervoor dient een meerderheid van de ondernemers (ongeveer 65%) te willen bijdragen aan een initiatief in hun gebied.
  2. De BIZ-verordening kan volgens de Wet BIZ maar voor maximaal vijf jaar worden opgelegd aan de ondernemers in die bepaalde BI-zone, daarna moet weer opnieuw draagvlak worden gevonden bij het herstellen van de BIZ-verordening.
  3. Het innen van de BIZ-bijdrage, het opstellen van de subsidieovereenkomst en controleren van de subsidieaanvragen en plannen van activiteiten brengen veel administratieve lasten met zich mee voor de gemeente.

Juridische toelichting

Op grond van de Wet op de Bedrijveninvesteringszones (Wet BIZ) kan de gemeente in een bepaald ondernemersgebied, doorgaans een winkelstraat of bedrijventerrein, een BIZ-bijdrage heffen op de belastingverordening voor maximaal vijf jaar. De gemeente is verplicht voorafgaand een draagvlakmeting te doen om te peilen of het merendeel van de ondernemers in deze BIZ bereid zijn om deze (extra) bijdrage af te staan voor het doel van de activiteiten.

Verder zijn de betrokken partijen gebonden aan de regels in de Wet BIZ en kan iedere belastingplichtige bezwaar maken tegen zijn aanslag BIZ-bijdrage. Er zijn relatief weinig door belastingplichtigen aangespannen procedures tegen de BIZ-bijdrage bekend.

RechtsgebiedFiscaal recht >
CiteertitelWet op de bedrijveninvesteringszones (BIZ-wet)
Artikelnvt
Geldig vanafInvalid Date