Beta
versie -
Delen:

Verplicht bedrijven informatie te verstrekken over bioafval

Juridische houdbaarheid
Gemiddeld
Invloed
Hoog
Overheidslaag
Gemeentelijk  
R-ladder
R1 - 
R2 - 
R3 - 
R4 - 
R5 - 
R6  

Met een informatieplicht in het omgevingsplan kunnen gemeenten informatie opvragen van bedrijven over de hoeveelheden gegenereerd, gescheiden ingezameld en hoogwaardig verwerkt bioafval.

Hoe kun je de informatieplicht toepassen?

In het omgevingsplan kun je een informatieplicht opnemen voor bijvoorbeeld evenementen, horeca-activiteiten en industrie- en bedrijfsactiviteiten. 

Onder horeca-activiteiten worden bijvoorbeeld verstaan: restaurants, cafés, afhaalzaken, hotels of vergelijkbare bedrijven.

De informatieplicht kan inhouden dat horecabedrijven elk jaar aan de gemeente informatie moeten verschaffen over de hoeveelheid gegenereerd, gescheiden ingezameld en verwerkte bioafval. Bioafval van horecabedrijven wordt Swill genoemd.

Horecabedrijven kunnen de verwerking van Swill tot bodemverbeteraar uitbesteden aan grotere gecentraliseerde partijen, maar kunnen dit ook op kleinere schaal in samenwerking met andere horecabedrijven en/of buurtinitiatieven doen. Dit kan bijvoorbeeld door middel van wormencompostering of kleine biovergisters.

Door het invoeren van een jaarlijkse informatieplicht wordt zichtbaar of de hoeveelheid gegenereerd bioafval door (horeca)bedrijven minder wordt, gelijk blijft of meer wordt. Dit creëert, naast inzicht voor de gemeente, ook bewustzijn bij de bedrijven zelf. Daarnaast verkrijg je zo inzicht in de manier waarop er met bio-afval wordt omgegaan: wordt het niet gescheiden en komt het bij het restafval terecht, of wordt het gescheiden ingezameld voor hoogwaardige verwerking?

Met die informatie kan de gemeente de situatie rondom bioafval van bedrijven monitoren en de resultaten gebruiken voor het maken van bepaalde beleidskeuzes.

Blijkt bijvoorbeeld dat veel kleine ondernemingen bioafval weggooien bij het restafval, omdat een contract met een afvalinzamelaar voor het apart ophalen van bioafval te duur is? Dan kan het instrument ‘Pas een vast en variabel reinigingsrecht’ toe worden gebruikt.

Kleine bedrijven kunnen dan gebruik maken van de infrastructuur voor het inzamelen van afval van huishoudens. Als er in de buurt een aparte GFE/T inzamelcontainer staat voor bewoners, dan mogen horecabedrijven hun bioafval (Swill) daar bijvoegen. Dit zorgt voor een groter volume bio-afval, wat ten goede komt voor de business case van hoogwaardige verwerking van bio-afval tot een bodemverbeteraar (bijvoorbeeld compost).

Uit de praktijk

Ga jij aan de slag met een informatieplicht voor het hoogwaardig inzamelen en verwerken van organische reststromen of ken je voorbeelden? Deel je ervaringen dan met ons! Op die manier kunnen we andere overheden inspireren ook met informatieplicht aan de slag te gaan.

Voorwaarden

  • Met de informatieplicht kan inzicht worden verkregen in de hoeveelheid bio-afval dat wordt gegenereerd bij bedrijven die bepaalde omgevingsplan-activiteiten uitvoeren, zoals horeca of evenementen. Met de informatieplicht kan geen bindende regel worden opgenomen om organische restromen te verminderen.
  • Een informatieplicht kan betekenen dat bedrijven bepaalde informatie voor het begin van de activiteit moeten indienen. Maar anders dan bij een meldplicht, is er geen verbod om te starten als de informatie nog niet is aangeleverd. Handhaving vindt dus plaats op het feit dat de informatie er moet zijn en niet op het onrechtmatig starten van de activiteit.

Juridische toelichting

Op grond van artikel 4.1 Ow mogen gemeenten een informatieplicht opnemen in het omgevingsplan met het oog op de doelen van de wet (artikel 1.3 Ow). Een van de doelen van de Omgevingswet is bijvoorbeeld de bescherming en verbetering van het leefmilieu. Aan de hand van de omgevingsvisie, omgevingsprogramma en omgevingsplan kun je motiveren dat een informatieplicht nodig is voor de bescherming van het milieu en specifiek voor het stimuleren van hoogwaardige verwerking van organische reststromen.

RechtsgebiedPubliekrecht > Omgevingsrecht
CiteertitelOmgevingswet
Artikel4.1
Geldig vanafInvalid Date