De experimenteerbepaling maakt het mogelijk om tijdelijk af te wijken van bepalingen uit onder andere de Omgevingswet, het Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl) en de Elektriciteitswet. De bepaling is bedoeld voor nieuwe ontwikkelingen, technieken en praktijken waarin bestaande regelgeving niet voorziet.
De realisatie van een circulair bedrijventerrein kan door beperkingen van onder meer de Omgevingswet en Elektriciteitswet niet volledig worden afgedwongen met decentrale regelgeving. Overheden kunnen bijvoorbeeld geen regels opstellen in strijd met het Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl). Ook mogen overheden geen regels opstellen in het belang van energievoorziening, bijvoorbeeld voor een lokaal energiesysteem. Om in een bepaald gebied een circulair bedrijventerrein voor te schrijven in decentrale regels is dus experimenteerruimte nodig.Je kunt alleen gebruik maken van de experimenteerbepaling met toestemming van het Rijk. Een experiment moet je dus altijd eerst aanvragen bij het Ministerie van Binnenlandse Zaken.
Het regionale bedrijventerrein Heesch West moet het duurzaamste bedrijventerrein van Noord-Brabant worden. Die duurzame ambities staan in een circulair kwaliteitsplan. Een kwaliteitsteam toetst elke potentiële bedrijfsvestiging aan de ambities van het plan. In het bestemmingsplan staan regels om de ambities te kunnen waarmaken. Het bestemmingsplan Heesch West is vastgesteld en in werking. Doordat afgeweken kan worden van regelgeving, maakt dit bestemmingsplan het bijvoorbeeld mogelijk om windturbines op het bedrijventerrein te plaatsen.
Een ander voorbeeld van een experiment is het Brainport Smart District in Helmond. Uitgangspunt van het experiment is om een gebied te ontwikkelen met oog voor meer dan alleen bouwen en ruimtelijke ordening. In het bestemmingsplan zijn geen regels opgenomen, maar randvoorwaarden. Dat betekent dat elk initiatief in het gebied moet bijdragen aan de doelstellingen van het experiment.
Het plan wil ruimte geven voor innovatie. Er wordt gebruikgemaakt van de nieuwste technieken en inzichten om te komen tot een leefklimaat dat de aarde niet verder belast. Dat betekent: energiepositief, CO2-negatief, een circulaire waterketen, een materialenbank, lokale productie van voedsel, nieuwe mobiliteitsconcepten en veel aandacht voor gezondheid en voor data- en energiecoöperaties.
In artikel 23.3 Omgevingswet (Ow) staat dat een experiment kan worden geregeld in een Algemene maatregel van bestuur (Amvb). Het experiment houdt in dat van bepaalde regelgeving kan worden afgeweken.
Rechtsgebied | Publiekrecht > Omgevingsrecht |
Citeertitel | Omgevingswet |
Artikel | 23.3 |
Geldig vanaf | Invalid Date |