Beta
versie -
Delen:

Pas concurrentiegerichte dialoog toe in aanbesteding

Juridische houdbaarheid
Hoog
Invloed
Gemiddeld
Overheidslaag
Gemeentelijk - Provinciaal - Nationaal  
R-ladder
R2 - 
R3 - 
R4 - 
R5 - 
R6  

Pas een concurrentiegericht dialoog toe om met de markt te verkennen welke oplossingen er zijn om bedrijfskleding zo circulair mogelijk in te kopen. Vervolgens kan je de opdracht aanpassen aan ontwikkelingen waar marktpartijen potentie in zien.

Hoe pas je de concurrentiegerichte dialoog toe?

Een decentrale overheid kan inschrijvers vragen om innovatieve oplossingen op het gebied van circulaire bedrijfskleding aan te dragen in een dialoog. Innovatieve oplossingen kunnen bijvoorbeeld betrekking hebben op:

  • Het ontwerp van bedrijfskleding
  • De gebruikte materialen
  • Hoe bedrijfskleding gerepareerd kan worden
  • Hoe bedrijfskleding hergebruikt kan worden
  • Wat er na de levensduur met de bedrijfskleding gebeurt

Op basis van de aangedragen oplossingen kan een decentrale overheid kiezen welke oplossing aansluit bij de behoeften. Inschrijvers dienen te voldoen aan de betreffende oplossing.

Kijk voor een stappenplan concurrentiegerichte dialoog op de website van Pianoo.

Uit de praktijk

De gemeente Rotterdam heeft gebruikgemaakt van een concurrentiegerichte dialoog in een aanbestedingsprocedure voor het inzamelen, sorteren en verwerken van huishoudelijk textiel. Het doel hierbij was om een innovatieve partij te vinden die voor een langere periode een partnerschap aan wilde gaan met de gemeente, om zo samen een circulaire oplossing te vinden en uit te voeren om ingezameld textiel te verwerken.

HVC Groep N.V. heeft een concurrentiegerichte dialoog georganiseerd voor duurzame levering, reiniging, herstel, beheer, distributie en recycling van bedrijfskleding van haar medewerkers. HVC Groep N.V. is een duurzaam energie- en afvalbedrijf met als aandeelhouders 52 gemeenten en 8 waterschappen. De aanbestedingsstukken zijn te vinden op de website van CTM Solution.

Voorwaarden

Bij een nationale procedure kan je een concurrentiegericht dialoog toepassen, op voorwaarde dat voldaan is aan het vereiste van proportionaliteit. De Gids Proportionaliteit biedt hier goede kaders voor invulling: <https://www.pianoo.nl/nl/regelgeving/gids-proportionaliteit#Gids>

In geval van een Europese procedure kan je een concurrentiegerichte dialoog toepassen als aan één van de volgende criteria wordt voldaan:

  • Er zijn geen gemakkelijk beschikbare oplossingen voorhanden;
  • Het betreft ontwerp- of innovatieve oplossingen;
  • Als alleen na voorafgaande onderhandelingen kan worden gegund, door de aard, complexiteit of juridische en financiële voorwaarden, of;
  • De technische specificaties kunnen door de aanbestedende dienst niet nauwkeurig genoeg worden vastgesteld.

Houd er verder rekening mee dat de aanbestedingsprocedure in verhouding staat tot de opdracht en dat je die niet te zwaar inricht. Deze procedure vergt in vergelijking met de openbare of niet-openbare procedure meer inspanning van zowel de aanbestedende dienst als de marktpartijen. Die extra inspanningen mogen niet disproportioneel zijn (Zie: Gids Proportionaliteit 2022, p. 33). Als het disproportioneel is mag je deze procedure niet inzetten. Raadpleeg een inkoopspecialist om zeker te weten of deze procedure voor jou een mogelijkheid is. Inkoopspecialisten kunnen inschatten wat er beschikbaar is op de markt en of de procedure proportioneel is..

Let op: het is mogelijk deze procedure als een ‘light-versie’ in te richten, waardoor deze minder tijd en inspanning vraagt. Wanneer de geraamde waarde onder de drempel voor Europese aanbesteding blijft, gelden er minder dwingende regels en is er dus meer vrijheid voor de inrichting van een procedure.

Juridische toelichting

  • Op een aanbesteding kunnen Europese of nationale regels van toepassing zijn. De Europese Commissie stelt elke 2 jaar drempelbedragen vast. Als de geraamde waarde van een opdracht evenveel of meer is dan deze drempelbedragen, dan is toepassing van de Europese aanbestedingsregels verplicht.
  • De toepassingsmogelijkheden voor de Europese aanbestedingsprocedure volgen uit artikel 2.28 Aanbestedingswet. De stappen die tijdens de procedure doorlopen moeten worden, volgen uit artikel 2.29 Aanbestedingswet. Bij de procedure van de concurrentiegerichte dialoog verloopt de gunning volgens de artikelen 2.110 t/m 2.112 Aanbestedingswet.
  • Voor aanbestedingen met een geraamde waarde onder de drempelbedragen, geldt de nationale procedure uit hoofdstuk 1 van de Aanbestedingswet.
  • De procedure van de concurrentiegerichte dialoog is geschreven voor Europese Aanbestedingen, maar deze procedure mag ook vrijwillig worden gebruikt bij nationale aanbestedingen in een meer vrije, informele vorm.
RechtsgebiedPrivaatrecht > Aanbesteding
CiteertitelAanbestedingswet 2012
Artikel 2.28
Geldig vanafInvalid Date