Je kunt als gemeente een kindtegoed op een stadspas zetten dat uitsluitend kan worden besteed bij duurzame kledingwinkels. De gemeente kan er ook voor kiezen om met inwoners af te spreken dat de hoogte van het kindtegoed wordt verdubbeld als het tegoed wordt besteed bij een tweedehands kledingwinkel.
Hiervoor moet je afspraken maken met duurzame en tweedehands kledingwinkels: zij moeten namelijk de stadspas accepteren als betaalmiddel.
Kinderen zijn nog in de groei waardoor hun kleding regelmatig vervangen moet worden. Doordat deze doelgroep minder te besteden heeft, zijn zij eerder aangewezen op goedkope kledingstukken. Goedkope kledingstukken zijn over het algemeen niet op een duurzame wijze geproduceerd. Dit leidt doorgaans tot een kortere levensduur en de kledingstukken kunnen minder goed hergebruikt worden.
Gemeenten kunnen door middel van het kindtegoed stimuleren dat (ouders van) minimakinderen duurzame kleding aanschaffen.
De gemeente Apeldoorn biedt de Stadspas aan voor minima. Kinderen van ouders die een RegelRecht regeling hebben, krijgen automatisch Kidskaarttegoed op hun Stadspas:
Dit tegoed kan gebruikt worden bij meerdere kringloopwinkels en een tweedehands kledingwinkel van het Leger des Heils.
De gemeente Amsterdam biedt de Stadspas aan voor inwoners met een laag inkomen en weinig vermogen. Minimakinderen krijgen jaarlijks automatisch Kindtegoed op hun Stadspas. Hier kan onder andere kleding van worden gekocht. De hoogte van het bedrag is afhankelijk van de leeftijd van het kind. Onder de deelnemende winkels zijn meerdere kringloopwinkels.
Richt dit proces zorgvuldig in, zodat het sociale doel van de Stadspas niet gaat leiden onder het circulaire doel. De doelen moeten elkaar aanvullen, maar het sociale doel staat voorop: namelijk kinderen in gezinnen met lage inkomens voorzien van extra vermogen om bijvoorbeeld kleding te kopen.
Kindtegoed op een stadspas zetten is mogelijk op grond van artikel 108 Gemeentewet, dat het gemeentebestuur een verordenende bevoegdheid toekent. De gemeenteraad moet een stadspas juridisch vastleggen in een verordening (artikel 149 Gemeentewet). De uitvoering van het kindtegoed kan door het college nader worden uitgewerkt in nadere regels en beleidsregels.
Rechtsgebied | Privaatrecht > Contracten |
Citeertitel | Gemeentewet |
Artikel | 108 |
Geldig vanaf | TBD |