Beta
versie -
Delen:

Neem circulaire maatregelen op in omgevingsprogramma

Juridische houdbaarheid
Hoog
Invloed
Gemiddeld
Overheidslaag
Gemeentelijk - Provinciaal - Nationaal  
R-ladder
R1 - 
R2 - 
R3 - 
R4 - 
R5 - 
R6  

In een omgevingsprogramma kun je een doelstelling over de circulariteit van zonnepanelen opnemen en daarvoor maatregelen uitwerken.

Hoe kun je een omgevingsprogramma toepassen?

De doelstelling van de provincie of gemeente om zonnepanelen meer circulair te maken, kan worden uitgewerkt in een vrijwillig omgevingsprogramma.

Een voorbeeld dat je daarvoor in een omgevingsprogramma kan opnemen:

  • Organiseer op basis van bestaande locaties een verzamelpunt voor afgedankte zonnepanelen, zodat deze gerepareerd, schoongemaakt en opgeslagen kunnen worden voor hergebruik.

In het rapport De impact van zonnepanelen in steden zijn de volgende maatregelen opgenomen en uitgewerkt:

  • Benader proactief adressen om de stimulering van levensduurverlenging te bevorderen. Door middel van luchtfotodata kun je bijvoorbeeld bekijken hoe lang zonnepanelen op daken liggen en dus welke adressen interessant zijn om te benaderen over levensduurverlenging.
  • Behoud eigen zonnepaneel-onderdelen of stel deze beschikbaar voor hergebruik;
  • Stel gemeentelijke daken, grond of andere assets (bijvoorbeeld bushokjes, bouwketen, parkeeroverkappingen) beschikbaar voor (evt. tijdelijke) installatie van tweedehands systemen.
  • Integreer criteria voor levensduurverlenging in de gunnings- en selectiecriteria voor inkoop en aanbesteding van zonnepanelen.
  • Subsidieer tweedehands panelen en montagesystemen of dek de kosten voor reparatie of vervanging van onderdelen zoals de omvormer.

Uit de praktijk

Een voorbeeld van een omgevingsprogramma is het Omgevingsprogramma Zonne-energie Gouda. Dit is een vrijwillig omgevingsprogramma dat themagericht is opgebouwd. Er zijn in het programma (nog) geen maatregelen opgenomen over circulariteit van zonnepanelen, maar het geeft aan hoe je een themagericht omgevingsprogramma kunt maken. Daarbij kan aangesloten worden bij het instrument ‘Neem een doelstelling op over circulaire zonnepanelen in de omgevingsvisie’.

De markt voor circulaire zonnepanelen is nog volop in de opstartfase. Duurzame zonnepanelen zijn nog niet zomaar verkrijgbaar. De provincie Zuid-Holland heeft daarom voor gemeenten een handreiking gemaakt over circulaire zonne-energie. De handreiking bevat maatregelen en stappen die gemeenten in een omgevingsprogramma kunnen opnemen. Enkele voorbeelden daarvan zijn:

  • Kaart circulaire zonne-energie aan in de werkgroepen RES (Regionale EnergieStrategie). Circulariteit is een opgave van ons allemaal en de RES is een belangrijk platform voor samenwerking tussen gemeenten op het gebied van duurzame energie. Daarmee is de RES een uitstekende plek om circulaire zonne-energie bespreekbaar te maken in gemeenten, bewustwording te creëren en waar mogelijk de krachten te bundelen.
  • Ontwikkel communicatiemiddelen voor burgers over de keuze voor duurzame zonnepanelen.

Heeft jouw gemeente of provincie al een omgevingsprogramma met het onderwerp circulaire zonnepanelen? Of ga je ermee aan de slag? Laat het ons weten! Dan kunnen we jouw voorbeeld gebruiken om andere decentrale overheden te inspireren.

Voorwaarden

  • De inhoud van een omgevingsprogramma is vormvrij, maar er moet wel ten minste 1 maatregel en 1 uitwerking van een beleidsdoel in staan (artikel 3.5 Omgevingswet);
  • Het omgevingsprogramma moet gaan over een onderwerp waar de Omgevingswet op van toepassing is (artikel 1.2 Omgevingswet);

Juridische toelichting

Volgens artikel 3.4 Ow kunnen zowel Rijk, provincies als gemeenten programma’s vaststellen voor de uitwerking van hun beleid en het treffen van maatregelen om aan een of meer omgevingswaarden te voldoen. In de gemeente wordt het programma vastgesteld door het college van burgemeester en wethouders. In de provincie door Gedeputeerde Staten dat.

RechtsgebiedPubliekrecht > Omgevingsrecht
CiteertitelOmgevingswet
Artikel3.4
Geldig vanafInvalid Date