Beta
versie -
Delen:

Ontwikkel circulair inkoop- en aanbestedingsbeleid

Juridische houdbaarheid
Gemiddeld
Invloed
Gemiddeld
Overheidslaag
Gemeentelijk - Provinciaal - Nationaal  
R-ladder
R1 - 
R2 - 
R3 - 
R4 - 
R5 - 
R6  

Een decentrale overheid kan in het inkoopbeleid criteria voor de circulariteit van zonnepanelen vastleggen voor toekomstige aanbestedingen.

Hoe pas je een circulair inkoop-/aanbestedingsbeleid toe?

In het inkoopbeleid kan de overheid vastleggen welke voorwaarden en criteria van toepassing zijn op aanbestedingsprocedures. Ook kan een overheid in het beleid vastleggen dat bij een aanbesteding het meeste gewicht zal worden toegekend aan circulariteit of duurzaamheidseisen. De inkopende organisatie zal deze criteria en voorwaarden dan toepassen in aanbestedingsprocedures.

Aan het inkoopbeleid kan een specifieke inkoopstrategie voor een bepaald product/categorie worden toegevoegd. Zo kan er een inkoopstrategie voor zonnepanelen worden opgesteld, waarin duurzaamheidseisen worden uitgevraagd in de aanbestedingen voor circulaire zonnepanelen. Voorbeelden zijn:

  • Beoordeel eerst of tweedehands zonnepanelen ingezet kunnen worden in plaats van nieuwe zonnepanelen aan te schaffen.
  • Geef een beschrijving van de ambities en doelstellingen op het gebied van circulariteit en duurzaamheid voor circulaire zonnepanelen. Denk daarbij aan:
    • Zonnepanelen zonder toxische materialen zoals PFAS, Lood en antimoon;
    • Zonnepanelen gemaakt zonder dwangarbeid en in goede arbeidsomstandigheden;
    • Nieuwe circulaire zonnepanelen of tweedehands zonnepanelen;
    • Ambities en doelstellingen rond de CO2 terugverdientijd.
  • Overweeg gebruik te maken van innovatieve aanbestedingsprocedures om de markt uit te dagen, meer samen te werken en om innovaties te stimuleren. Denk aan een marktconsultatie, innovatiepartnerschap, een concurrentiegerichte dialoog, of een mededingingsprocedure met onderhandeling.
  • Het standaard uitvragen van het gunningscriterium ‘beste prijs-kwaliteitsverhouding'. Daarbij kunnen in de inkoopstrategie standaard subgunningscriteria worden opgenomen die gericht zijn op het bevorderen van circulariteit in zonnepanelen. Zie hiervoor het 'Hanteer circulaire subgunningscriteria bij inkoop'.
  • Vraag een certificaat uit dat informatie geeft over de mate van circulariteit. Op deze manier krijgen circulaire zonnepanelen extra punten en worden marktpartijen die deze kunnen leveren, beloond in de aanbestedingen.

Daarnaast heeft de Buyer Group Duurzame Zonnepanelen in een template een aantal duurzaamheidscriteria en eisen uitgewerkt die kunnen worden gebruikt ter inspiratie voor de inkoopstrategie.

Uit de praktijk

Er zijn meerdere gemeenten - zoals de gemeente Amsterdam en Ede - die inkoopbeleid hebben opgesteld waarin duurzaamheid en circulariteit expliciet zijn opgenomen. De provincie Zuid-Holland heeft circulariteit ook in haar inkoopbeleid opgenomen als onderdeel van de MVOI-criteria. Hoewel de omschrijving van duurzaamheid en circulariteit in het inkoopbeleid een algemeen kader biedt voor aanbestedingen, raden we aan om voor hernieuwbare energiebronnen, zoals circulaire zonnepanelen specifiek inkoopbeleid te ontwikkelen .

Op dit moment zijn er nog geen voorbeelden van gemeenten en provincies die circulaire zonnepanelen hebben opgenomen in hun inkoopbeleid.

Ga jij aan de slag met inkoopbeleid en heb je daarin een onderdeel over circulaire zonnepanelen opgenomen? Deel dan je ervaringen met ons!

Voorwaarden

Inkoopbeleid is geen juridisch instrument vastgelegd in wet- en regelgeving. Het vastleggen van inkoopbeleid is dus niet verplicht. Overheden kunnen zelf bepalen of zij inkoopbeleid opstellen en hoe zij dit vormgeven. Gemeenten kunnen dit bijvoorbeeld opnemen in een omgevingsprogramma (art. 3.4 Omgevingswet).

Daarnaast is inkoopbeleid zelfbindend. Het bindt dus alleen de overheid die het beleid heeft vastgesteld. Het bevat geen bindende bepalingen voor derden.


RechtsgebiedPubliekrecht > Omgevingsrecht
CiteertitelOmgevingswet
Artikel3.4
Geldig vanafInvalid Date