Beta
versie -
Delen:

Organiseer een gezamenlijke aanbesteding

Juridische houdbaarheid
Hoog
Invloed
Gemiddeld
Overheidslaag
Gemeentelijk - Provinciaal - Nationaal  
R-ladder
R1 - 
R2 - 
R3 - 
R4 - 
R5  

Overheden kunnen samen de inkoop van circulaire zonnepanelen aanbesteden voor een groter inkoopvolume. Dit leidt tot kennisdeling en meer investeringsbereidheid bij inschrijvers.

Hoe pas je een gezamenlijke aanbesteding toe?

Door gezamenlijk circulaire zonnepanelen aan te besteden, creëren overheden samen een grotere opdracht, dan wanneer één (kleinere) overheid de inzameling zelfstandig aanbesteedt. Dit heeft verschillende voordelen:

  • Een grote opdracht is voor partijen aantrekkelijk om zich op de aanbesteding in te schrijven. Vanwege de hogere omzet zijn inschrijvers eerder bereid om te investeren in duurzame oplossingen om een circulair product te kunnen leveren.
  • Overheden kunnen ambitieuzere doelen stellen in een grotere aanbesteding. Zij kunnen langdurige afspraken maken en vastleggen in een raamovereenkomst. Zie ook instrument: Zet in op circulaire zonnepanelen met een raamovereenkomst.
  • Met een gezamenlijke aanbesteding kan een ambitieuze overheid andere overheden met minder hoge duurzaamheidsambities stimuleren om in te zetten op circulariteit in de gezamenlijke opdracht.
  • In een gezamenlijke aanbesteding kunnen overheden kosten en middelen besparen. Daarnaast kunnen ze kennis delen over circulariteit. Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat een overheid wel circulaire eisen wil opnemen in een aanbesteding, maar niet de capaciteit of kennis heeft om dit op te nemen.

Je kunt dit instrument combineren met het instrument Voeg een innovatief perceel toe aan de aanbesteding.

Uit de praktijk

Op dit moment zijn er nog geen voorbeelden van decentrale overheden die gezamenlijk een aanbesteding rond circulaire zonnepanelen op de markt hebben gezet.

Ga jij aan de slag met een gezamenlijke aanbesteding met een onderdeel over circulaire zonnepanelen? Deel dan je ervaringen met ons!

Voorwaarden

  • Overheden mogen aanbestedingsopdrachten niet onnodig samenvoegen (clusteren). Door het samenvoegen van opdrachten ontstaat één grote opdracht. De omvang van deze opdracht kan door clustering dusdanig groot worden dat die buiten bereik valt van kleine en middelgrote bedrijven. Om die reden moeten overheden op grond van artikel 1.5 Aw de samenvoeging / clustering van de opdracht goed kunnen motiveren. Daarbij moet de overheid rekening houden met:

  1. De samenstelling van de relevante markt en invloed van de samenvoeging op de toegang tot de opdracht voor het MKB;
  2. De organisatorische gevolgen en risico’s van de samenvoeging van de opdrachten voor de aanbestedende dienst, het speciale-sectorbedrijf en de ondernemer;
  3. De mate van samenhang van de opdrachten.
  • Er moet rekening gehouden worden met het splitsingsverbod in artikel 1.5 lid 3 Aw: er kan sprake zijn van een verplichting om de opdracht in percelen (per overheid) aan te besteden. Splitsing mag achterwege blijven door goed te motiveren waarom dit niet passend wordt geacht door de overheden.
  • De aanbesteding moet transparant, proprotioneel en niet-discriminerend zijn.
  • Alle overheden die gebruik willen maken van gezamenlijk aanbesteden moeten als aanbestedende dienst in de aanbestedingsstukken benoemd worden.
  • Het uitgangspunt van de aanbesteding moet zijn om tot marktconforme prijzen te komen. Anders is er het risico dat het gezien wordt als staatssteun.

Juridische toelichting

Uit artikel 2:11a Aanbestedingswet volgt dat twee of meer aanbestedende diensten kunnen overeenkomen dat zij specifieke aanbestedingsprocedures gezamenlijk uitvoeren. In lid 2 is opgenomen dat de aanbestedende diensten gezamenlijk verantwoordelijk zijn voor het nakomen van hun verplichtingen als zij volledig gezamenlijk de aanbestedingsprocedure uitvoeren. Als zij de aanbestedingsprocedure door een penvoerder laten uitvoeren namens en voor rekening van de aanbestedende diensten, dan zijn zij alleen gezamenlijk verantwoordelijk voor de gezamenlijk uitgevoerde delen (lid 4).

RechtsgebiedPrivaatrecht > Aanbesteding
CiteertitelAanbestedingswet 2012
Artikel2.11 a
Geldig vanafInvalid Date