Pas concurrentiegerichte dialoog toe in aanbesteding
Pas een concurrentiegericht dialoog toe om met de markt oplossingen te verkennen om zonnepanelen zo circulair mogelijk in te kopen. Of pas de opdracht aan aan ontwikkelingen waar partijen potentie in zien.
Hoe pas je een concurrentiegerichte dialoog toe?
Een decentrale overheid kan inschrijvers vragen om innovatieve oplossingen op het gebied van circulaire zonnepanelen aan te dragen in een dialoog. Innovatieve oplossingen kunnen bijvoorbeeld betrekking hebben op:
- het vermijden van toxische stoffen
- hoogst haalbare aandeel recyclaat (hergebruikt materiaal)
- de mogelijkheid om tweedehands componenten te gebruiken
- de mate van repareerbaarheid van de zonnepanelen
- garanties voor levensduur
- hoe de zonnepanelen na gebruik worden hergebruikt/circulair worden verwerkt.
Op basis van de aangedragen oplossingen kan een decentrale overheid kiezen welke oplossing het beste aansluit bij de behoeften. Inschrijvers moeten dan voldoen aan die oplossing.
Bekijk het Stappenplan concurrentiegerichte dialoog | PIANOo - Expertisecentrum Aanbesteden.
Uit de praktijk
De gemeente Gooise Meren heeft in de aanbesteding genaamd ‘Energieprestatiecontract ondergebracht in een ESCo’ gebruikgemaakt van de concurrentiegerichte dialoog. Het doel van de aanbesteding is om de vastgoedportefeuille van de gemeente te verduurzamen en de energiekosten omlaag te brengen. De gemeente wist bij het opstellen van de aanbestedingsdocumenten niet welke technische middelen zij moesten kiezen om dit doel te behalen. Daarom wilde de gemeente met de gegadigden in dialoog gaan na de selectiefase.
In totaal werden er twee dialoogrondes georganiseerd, waarin onder andere de verduurzamingsstrategie in relatie tot een meerjarenonderhoudsplan werd behandeld. Circulaire zonnepanelen werden niet expliciet in deze aanbesteding besproken.
Ga jij aan de slag met deze procedure voor circulaire zonnepanelen? Deel dan je ervaringen met ons!
Voorwaarden
Bij een nationale procedure kan je een concurrentiegericht dialoog toepassen, mits voldaan is aan het vereiste van proportionaliteit. Zie daarvoor de Gids Proportionaliteit.
In geval van een Europese procedure kan je een concurrentiegericht dialoog toepassen als aan één van de volgende criteria wordt voldaan:
- Er zijn gemakkelijk beschikbare oplossingen voorhanden (aanzienlijke noodzakelijke aanpassing);
- Het betreft ontwerp- of innovatieve oplossingen;
- Als alleen na voorafgaande onderhandelingen kan worden gegund, door de aard, complexiteit of juridische en financiële voorwaarden, of;
- De technische specificaties kunnen door de aanbestedende dienst niet nauwkeurig genoeg worden vastgesteld.
Raadpleeg een gespecialiseerde inkoopspecialist om zeker te weten of deze procedure voor jou een mogelijkheid is. Inkoopspecialisten kunnen inschatten wat er beschikbaar is op de markt en of de procedure proportioneel is.
Let op: als de geraamde waarde van een opdracht minder is dan de drempelbedragen vastgesteld door de Europese Commissie is het mogelijk deze procedure als een ‘light-versie’ in te richten. Deze light-versie vraagt minder tijd en inspanning. De manier waarop dit kan is uitgewerkt in het instrument ‘Aanbesteden onder de Europese Drempel’ voor het thema ‘Houtbouw’.
Juridische toelichting
- Op een aanbesteding kunnen Europese of nationale regels van toepassing zijn. De Europese Commissie stelt elke 2 jaar drempelbedragen vast. Als de geraamde waarde van een opdracht evenveel of meer is dan deze drempelbedragen, dan is toepassing van de Europese aanbestedingsregels verplicht.
- De toepassingsmogelijkheden voor de Europese aanbestedingsprocedure volgen uit artikel 2.28 Aanbestedingswet. De stappen die tijdens de procedure doorlopen moeten worden, volgen uit artikel 2.29 Aanbestedingswet. Bij de procedure van de concurrentiegerichte dialoog verloopt de gunning volgens de artikelen 2.110 t/m 2.112 Aanbestedingswet.
- Voor aanbestedingen met een geraamde waarde onder de drempelbedragen, geldt de nationale procedure uit hoofdstuk 1 van de Aanbestedingswet.
- De procedure van de concurrentiegerichte dialoog is geschreven voor Europese Aanbestedingen, maar deze procedure mag ook vrijwillig worden gebruikt bij nationale aanbestedingen in een meer vrije, informele vorm.
Rechtsgebied | Privaatrecht > Aanbesteding |
Citeertitel | Aanbestedingswet 2012 |
Artikel | nvt |
Geldig vanaf | Invalid Date |