Beta
versie -
Delen:

Pas mededingingsprocedure met onderhandeling toe

Juridische houdbaarheid
Hoog
Invloed
Gemiddeld
Overheidslaag
Gemeentelijk - Provinciaal - Nationaal  
R-ladder
R1 - 
R2 - 
R3 - 
R4 - 
R5  

Bij een aanbesteding op basis van de mededingingsprocedure met onderhandeling kan de markt oplossingen verkennen voor innovatieve mogelijkheden om circulaire zonnepanelen in te kopen en te ontwikkelen.

Hoe kun je een mededingingsprocedure met onderhandeling toepassen?

Als overheidsdienst kun je bij een aanbesteding een eerste inschrijving vragen van geselecteerde partijen. Vervolgens kun je in onderhandeling gaan met marktpartijen om de inschrijvingen en oplossingsrichtingen te bespreken en door marktpartijen verder te laten uitwerken. Partijen kunnen dan (soms meerdere keren) een nieuwe inschrijving indienen. Na de laatste inschrijvingsronde wordt de winnaar gekozen.

Innovatieve oplossingen kunnen betrekking hebben op circulaire zonnepanelen door bijvoorbeeld:

  • het vermijden van toxische stoffen
  • hoogst haalbare aandeel recyclaat (hergebruikt materiaal)
  • de mogelijkheid om tweedehands componenten te gebruiken
  • de mate van repareerbaarheid van de zonnepanelen
  • garanties voor levensduur
  • hergebruik en circulaire verwerking zonnepanelen na gebruik.

Uit de praktijk

Capelle aan den IJssel heeft voor de aanbesteding, genaamd Circulaire Zonnepanelen, vrijwillige transparantie met de onderhandelingsprocedure zonder aankondiging toegepast. Deze aanbestedingsprocedure heeft overeenkomsten met de mededingingsprocedure met onderhandeling. Capelle aan den IJssel heeft deze procedure gebruikt, omdat uit een marktonderzoek blijkt dat alleen de Stichting ZonNext aan de uitvraag kon voldoen. De aanbesteding is gericht op een partij die op 14 maatschappelijke vastgoedlocaties circulaire zonnepanelen kan leveren, plaatsen en onderhouden.

Ga jij aan de slag met de mededingingsprocedure met onderhandeling voor circulaire zonnepanelen? Deel dan je ervaringen met ons!

Voorwaarden

Bij nationale procedures kan je een mededingingsprocedure toepassen, als voldaan is aan het vereiste van proportionaliteit. Zie hiervoor de Gids Proportionaliteit

In geval van een Europese procedures kan je een mededingingsprocedure toepassen als aan één van de volgende criteria wordt voldaan:

  • Er kan niet worden voorzien in de behoeften van de aanbestedende dienst zonder aanpassing van gemakkelijk beschikbare oplossingen
  • Het betreft ontwerp- of innovatieve oplossingen
  • Als een overheidsopdracht wegens specifieke omstandigheden die verband houden met de aard, complexiteit, of juridische en financiële voorwaarden van de opdracht, niet kan worden gegund.
  • De technische specificaties kunnen door de aanbestedende dienst niet nauwkeurig genoeg worden bepaald of vastgesteld.

Houd er verder rekening mee dat de aanbestedingsprocedure in verhouding staat tot de opdracht en dat je die niet te zwaar inricht. Deze procedure vergt in vergelijking met de openbare of niet-openbare procedure meer inspanning van zowel de aanbestedende dienst als de marktpartijen. Die extra inspanningen mogen niet disproportioneel zijn (Zie: Gids Proportionaliteit 2022, p. 33). Als het disproportioneel is mag je deze procedure niet inzetten.

Raadpleeg een inkoopspecialist of gespecialiseerde inkoopadviseur om zeker te weten of deze procedure voor jou een mogelijkheid is. Inkoopspecialisten kunnen inschatten wat er beschikbaar is op de markt en of de procedure proportioneel is.

Let op: het is mogelijk deze procedure als een ‘light-versie’ in te richten, waardoor deze minder tijd en inspanning vraagt. Dit kan wanneer de geraamde waarde onder de drempel voor Europese aanbesteding blijft. Dan gelden er namelijk minder dwingende regels en is er dus meer vrijheid voor de inrichting van een procedure. De manier waarop dit kan is uitgewerkt in het instrumentAanbesteden onder de Europese Drempel’ voor het thema ‘Houtbouw’.

Juridische toelichting

  • Op een aanbesteding kunnen Europese of nationale regels van toepassing zijn. De Europese Commissie stelt elke 2 jaar drempelbedragen vast. Als de geraamde waarde van een opdracht evenveel of meer is dan deze drempelbedragen, dan is toepassing van de Europese aanbestedingsregels verplicht.
  • De mededingingsprocedure is vastgelegd in artikel 2.30 jo. 2.28, eerste lid, onder a en b, Aanbestedingswet. De stappen die de aanbestedende dienst moet doorlopen volgen uit artikel 2.31 Aanbestedingswet.
  • Voor aanbestedingen met een geraamde waarde onder de drempelbedragen, geldt de nationale procedure uit hoofdstuk 1 van de Aanbestedingswet.
  • De mededingingsprocedure is geschreven voor Europese Aanbestedingen, maar deze procedure mag ook vrijwillig worden gebruikt bij nationale aanbestedingen in een meer vrije, informele vorm.
RechtsgebiedPrivaatrecht > Aanbesteding
CiteertitelAanbestedingswet 2012
Artikel2.30
Geldig vanafInvalid Date