Overheden kunnen een raamovereenkomst opnemen in de aanbestedingsprocedure voor de inkoop, het onderhoud, de recycling en hergebruik van zonnepanelen. Hierin worden afspraken vastgelegd voor een meerjarige samenwerking tussen de overheid en andere partijen en dat heeft veel voordelen, zoals:
Aan de hand van circulaire inkoopcriteria kunnen overheden de partij kiezen met wie zij de raamovereenkomst gaan sluiten. De Buyer Group Duurzame Zonnepanelen heeft in een template een aantal voorbeelden van gunnings- en selectiecriteria uitgewerkt die kunnen worden gebruikt om duurzame zonnepanelen in te kopen.
Nadat de (de)centrale overheid een raamovereenkomst heeft gesloten met de geselecteerde partij of partijen, kunnen zij samen voor de duur van een aantal jaar ambities op het gebied van circulaire zonnepanelen waarmaken. Denk daarbij aan:
De overheid en de opdrachtnemer kunnen afspraken maken in de raamovereenkomst over het groeipad waarin deze doelen worden behaald.
Ook kan de overheid in de raamovereenkomst opnemen dat de overeenkomst tussentijds mag worden opgezegd of niet worden verlengd, als de opdrachtnemer binnen een bepaalde periode niet de overeengekomen circulaire doelen heeft behaald. Dit geeft meer zekerheid dat de duurzame ambities behaald worden gedurende de looptijd van de raamovereenkomst.
Tot slot kan in de raamovereenkomst een bepaling worden opgenomen, dat de partij periodiek (bijvoorbeeld elk half jaar) rapporteert over de voortgang van het behalen van de circulaire doelstellingen. Op deze manier houdt de overheid overzicht en kan op tijd bijsturen.
Circulariteit kan in een aanbesteding voor zonnepanelen worden opgenomen door de opdracht in twee percelen op te delen: een traditioneel en een innovatief perceel.
Het innovatieve perceel richt zich op circulariteit en innovatie, terwijl het traditionele perceel de levering van voldoende zonnepanelen waarborgt.
Een ingroeimodel in de raamovereenkomst zorgt ervoor dat het innovatieve perceel jaarlijks groeit ten koste van het traditionele perceel. Op deze manier krijgt de markt de kans om mee te groeien en te innoveren. Zie voor meer informatie het instrument ‘voeg een innovatief perceel toe aan de aanbesteding’.
Er zijn bij ons nog geen praktijkvoorbeelden bekend. Ga jij met dit instrument aan de slag, laat ons dan weten wat jouw bevindingen zijn.
Welke procedure gevolgd moet worden bij het aanbesteden van de raamovereenkomst, hangt af van de totale geraamde waarde van alle voorgenomen opdrachten of projecten tijdens de looptijd van de raamovereenkomst. Als die waarde boven het Europees drempelbedrag ligt, moet de raamovereenkomst volgens de Europese procedure aanbesteed worden. Als het geraamde bedrag onder de drempels uitkomt, dan mag de nationale procedure gevolgd worden.
Een raamovereenkomst mag in principe voor een maximale periode van 4 jaar worden aangegaan, maar het is mogelijk om een raamovereenkomst met een langere looptijd te sluiten als deze keuze goed wordt gemotiveerd. Tijdens deze looptijd mag de aanbestedende dienst onbeperkt opdrachten verstrekken aan de contractpartij(en) zonder opnieuw een aanbestedingsprocedure te volgen.
Rechtsgebied | Privaatrecht > Aanbesteding |
Citeertitel | Aanbestedingswet |
Artikel | Artikel 2.44 tot en met artikel 2.47 |
Geldig vanaf | Invalid Date |