De afvalberg van zonnepanelen groeit snel. Dit veroorzaakt veel CO2 uitstoot, wat we samen tegen kunnen gaan. Daarom werken de 5 grote steden en 2 provincies samen om de transitie naar circulaire zonnepanelen te versnellen. Ze richten zich op circulaire oplossingen, zoals het langer gebruiken van zonnepanelen, hergebruik en recyclen. Zo voorkomen ze verspilling, besparen ze CO2 en gebruiken ze schaarse grondstoffen beter. Samen met CircuLaw laten ze zien hoe we met bestaande wet- en regelgeving duurzame en circulaire zonnepanelen kunnen stimuleren.
https://www.circulaw.nl/maakindustrie/zonnepanelen
Hulpmiddelen voor circulaire zonnepanelen
In totaal zijn er 29 hulpmiddelen (ook wel juridische instrumenten genoemd) op CircuLaw.nl beschikbaar die alle gemeenten en provincies in Nederland helpen om in te zetten op meer circulaire zonnepanelen. Deze zijn onderverdeeld in vier categorieën: beleid, inkoop, fiscaal en subsidies. Praktisch gaat het bijvoorbeeld om het stimuleren van langdurig gebruik van zonnepenalen en het opnemen van circulaire eisen in tenders. Vanaf 21 januari zijn de hulpmiddelen beschikbaar.
Samenwerken voor meer resultaten
Met de omslag naar écht duurzame en circulaire zonnepanelen moeten we naar de hele keten kijken van zonnepanelen en zorgen dat er geen milieuschade meer veroorzaakt wordt. Dit gebeurt niet vanzelf. Daarom werken de steden Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht en Eindhoven samen met de provincies Noord-Holland en Zuid-Holland. Zo kunnen ze meer impact maken. Dit is de eerste keer voor CircuLaw dat provincies en gemeenten op deze manier de handen in een slaan. Bij het ontwikkelen van de hulpmiddelen, heeft CircuLaw geleerd van de praktijkvoorbeelden en kennis vanuit de steden en provincies. Dit leidde tot nieuwe ideeën over hoe overheden elkaar kunnen ondersteunen en versterken.
Duurzaam gebruik van zonnepanelen
Zonnepanelen spelen een belangrijke rol in de energietransitie maar worden vaak veel te vroeg vervangen door nieuwere modellen. Het is vaak goedkoper om nieuwe en efficiëntere zonnepanelen te installeren en ze worden vaak vervangen wanneer één onderdeel kapot. Dit zorgt voor veel onnodige CO2-uitstoot voor de productie van nieuwe zonnepanelen. Het is daarom beter voor het milieu om zonnepanelen zo lang mogelijk te laten liggen. De meeste zonnepanelen hebben een levensduur van 25 jaar. Als panelen toch worden verwijderd is het belangrijk dat ze worden hergebruikt en aan het einde van de levensduur gerecycled. Voor nieuwe panelen geldt dat we willen stimuleren dat deze duurzaam en circulair worden ontworpen. Hierbij letten we op het voorkomen van schadelijke stoffen en slechte arbeidsomstandigheden.
Provincie Zuid-Holland, Provincie Noord-Holland, Ruimte en Duurzaamheid, Gemeente Amsterdam, Gemeente Rotterdam, Gemeente Den Haag, Gemeente Utrecht, Gemeente Eindhoven