Innovatiepartnerschappen kunnen worden gebruikt om de MKI-waarde van bepaalde producten te verlagen. Decentrale overheden gebruiken bijvoorbeeld veel klinkers in GWW-projecten (grond-, weg- en waterbouw). Via innovatiepartnerschappen kan de overheid samen met marktpartijen een productontwikkelingstraject aangaan om de MKI-waarde van klinkers te verlagen.
Als de innovatie eenmaal op de markt is, dan kan de overheid deze producten afnemen tegen vooraf afgesproken voorwaarden. Op deze manier wordt de rest van de markt gedwongen om producten met lage MKI te blijven ontwikkelen en mee te gaan met de nieuwste innovaties. Verder worden koplopers beloond door ondersteuning te bieden in de vorm van geld en afnamezekerheid in de ontwikkelfase.
Daarnaast draagt innovatiepartnerschappen bij aan het opzetten van, werken met, leren van en het doorontwikkelen van MKI tussen overheden en marktpartijen.
ProRail heeft in een aanbestedingsprocedure voor duurzame geluidsschermen gebruikgemaakt van een innovatiepartnerschap. Het doel hiervan was om de CO₂-voetprint te verlagen en de circulariteit van de geluidsschermen te verhogen, met als ambitie CO₂ neutraal en volledig circulair te zijn. Het innovatiepartnerschap bestond uit drie fases:
Een ander voorbeeld is Innovatiepartnerschap Kademuren Gemeente Amsterdam. Dit innovatiepartnerschap is opgezet om antwoord te krijgen op de volgende vraag: “hoe zorgen we ervoor dat onze kademuren op orde zijn en klaar zijn voor de toekomst.” Specifiek wordt ingegaan op het vergroten van de voorspelbaarheid met veiligheid voorop, het vervangen en optimaliseren van de kademuren en het vergroten van de toekomstbestendigheid. In de laatste categorie spelen duurzaamheid, vergroening en klimaatbestendige maatregelen een grote rol. MKI wordt echter niet specifiek in het innovatiepartnerschap benoemd.
Het innovatiepartnerschap Kademuren bestaat uit drie fasen:
Een Europese aanbesteding mag alleen volgens het innovatiepartnerschap plaatsvinden als aan een van de volgende criteria is voldaan:
Verder ligt de drempel voor de aanbestedingsprocedure ‘innovatiepartnerschap’ hoger dan bij standaardprocedures. Raadpleeg een specialist wat voor jou mogelijk is en hoe de procedure ingericht kan worden.
Let op: het is mogelijk deze procedure als een ‘light-versie’ in te richten, waardoor deze minder tijd en inspanning vraagt. De manier waarop dit kan is uitgewerkt in het instrument ‘Aanbesteden onder de Europese Drempel’. Onder de Europese drempel is er namelijk meer vrijheid om deze aanbestedingsprocedure laagdrempelig of eenvoudiger in te richten.
Rechtsgebied | Privaatrecht > Aanbesteding |
Citeertitel | Aanbestedingswet 2012 |
Artikel | nvt |
Geldig vanaf | Invalid Date |