In de afvalstoffenverordening kan je regelen dat textiel gescheiden moet worden aangeboden voor inzameling. Daardoor worden inwoners verplicht om textiel gescheiden te houden van het andere huishoudelijke afval.
Daarnaast kun je de volgende zaken regelen in de afvalstoffenverordening:
Vanaf 1 januari 2025 is het voor alle gemeenten verplicht om textiel gescheiden in te zamelen. Dat staat in de Europese Kaderrichtlijn afvalstoffen. Mocht dit in jouw gemeente nog niet gebeuren, anticipeer dan op aankomende wetgeving door het gescheiden inzamelen van textiel te regelen in de afvalstoffenverordening of het omgevingsplan.
Meer over het omgevingsplan lees je bij het instrument: ‘Gebruik het omgevingsplan om ruimtelijk te sturen op circulair textiel’.
In het Uitvoeringsbesluit van de gemeente Amsterdam is textiel als een aparte categorie opgenomen, waardoor het verplicht gescheiden moet worden ingezameld. Daarnaast is er een definitie opgenomen over de producten die onder textiel vallen. In het Uitvoeringsbesluit staat:
‘kleding, lakens, dekens, handdoeken en dergelijke, schoeisels, grote lappen stof en gordijnen die schoon zijn, niet vervuild met andere afvalfracties en niet eerder gebruikt als bijvoorbeeld poets- of verflappen.’
Het hanteren van een duidelijke definitie voor wat voor soort textiel gescheiden moet worden ingezameld, bevordert dat het textiel beter bruikbaar is voor hergebruik of recycling.
In de model-afvalstoffenverordening van de VNG is textiel al opgenomen als afvalstof die gescheiden moet worden aangeboden voor inzameling.
Op grond van artikel 10.23 Wet milieubeheer (Wm) moet de gemeenteraad voor de bescherming van het milieu een afvalstoffenverordening vaststellen. Daarin worden ten minste de regels opgenomen over:
Deze lijst is geen limitatieve opsomming. Dat betekent dat je in de afvalstoffenverordening meer regels kan stellen over het afstand doen van huishoudelijke afvalstoffen. Ook op grond van 149 Gemeentewet zijn gemeenten vrij om handelingen met huishoudelijke afvalstoffen te reguleren.
Volgens het Besluit gescheiden inzameling huishoudelijke afvalstoffen (Besluit GIHA) zijn gemeenten wettelijk verplicht om groente-, fruit-, en tuinafval, papier, metaal, kunststof, glas en elektronisch apparatuur gescheiden in te zamelen. Voor textiel en gevaarlijke afvalstoffen gaat deze verplichting gelden vanaf 1 januari 2025.
Rechtsgebied | Publiekrecht > Omgevingsrecht |
Citeertitel | Wet Milieubeheer |
Artikel | 10.23 |
Geldig vanaf | Invalid Date |