De Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) is onderdeel van de Green Deal, een groot pakket duurzaamheidsmaatregelen van de EU. De CSRD is een EU-richtlijn die een bepaald type bedrijven verplicht om te rapporteren over duurzaamheidsprestaties.
Dat doen ze vanuit een ‘dubbele materialiteit’: enerzijds zijn bedrijven verplicht te rapporteren over klimaatontwikkelingen die leiden tot mogelijke (financiële) risico’s en kansen; anderzijds moeten ze rapporteren over de impact van hun bedrijfsactiviteiten op mens en milieu.
De CSRD verplicht bepaalde grote bedrijven vanaf 2024 te rapporteren volgens de CSRD. Vanaf 2026 vallen ook onder andere beursgenoteerde MKB-bedrijven binnen de scope.
De rapportagevereisten die volgen uit de CSRD zijn uitgewerkt in de European Sustainability Reporting Standards (ESRS). Deze standaarden geven gedetailleerde instructies over onderwerpen waarover ondernemingen moeten rapporteren.
Zo moeten ondernemingen rapporteren over risico’s, strategie, beleid en impact van de onderneming op een van de specifieke thema’s afgeleid van de Environmental, Social en Governance (ESG)-aspecten.
De CSRD ziet hiermee op meer dan alleen duurzaamheidsprestaties en dekt ook sociale en bestuurlijke aspecten van ondernemingen.
De ESRS-standaarden zijn hieronder weergegeven. Niet alle standaarden zijn verplicht: als een onderwerp niet relevant is voor de bedrijfsvoering van een onderneming, dan hoeft daar niet over gerapporteerd te worden. Wel moet een bedrijf dan motiveren waarom een onderwerp niet relevant is.
Algemene standaarden:
Milieustandaarden:
Sociale standaarden:
Bestuursstandaarden:
Volgens ESRS E1 - klimaatverandering - moet een onderneming over de volgende onderdelen rapporteren: Bestuur, Strategie en Beheer van invloeden, risico’s en kansen.
In het kader van Bestuur moet over de volgende aspecten gerapporteerd worden:
In het kader van Strategie over de volgende aspecten:
In het kader van Beheer van invloeden, risico’s en kansen over de volgende aspecten:
In dit voorbeeld zijn de volgende metrieken en doelstellingen relevant met betrekking tot beperking van en aanpassing aan klimaatverandering:
De CSRD is per boekjaar 2024 van toepassing op grote bedrijven die voldoen aan ten minste twee van de volgende criteria:
Per boekjaar 2026 zal de CSRD ook van toepassing zijn op middelgrote en kleine beursvennootschappen, kleine en niet-complexe kredietinstellingen en verzekeringsmaatschappijen.
De richtlijn bestrijkt echter niet alleen de betreffende bedrijven, maar de totale waardeketen. Daarom moet elke organisatie die behoort tot de waardeketen van een CSRD-plichtig bedrijf, de opgevraagde niet-financiële informatie verstrekken aan dat bedrijf.
Daarmee krijgen ook veel MKB-bedrijven – en de overheid – te maken met de transparantieverplichtingen uit de CSRD.
Decentrale overheden zelf vallen niet onder de reikwijdte van de CSRD. Ze zijn niet verplicht een eigen duurzaamheidsrapportage volgens de ESRS-standaarden op te stellen.
Meerdere publieke organisaties nemen echter zelf het initiatief om te rapporteren over de realisatie van hun duurzaamheidambities en -doelen, vanwege hun voorbeeldrol en maatschappelijke verantwoordelijkheid.
De CSRD is een Europese richtlijn. Nederland moet deze richtlijn implementeren in de nationale wet- en regelgeving. Daarvoor is een wetsvoorstel genaamd Wet implementatie richtlijn duurzaamheidsrapportering opgesteld. Dit wetsvoorstel is op 18 november 2023 ter consultatie voorgelegd. Deze consultatie eindigde op 18 december 2023.
Interessante onderdelen uit dit wetsvoorstel zijn:
Het wetsvoorstel kan inhoudelijk nog veranderen naar aanleiding van de resultaten van de consultatie.