Beta
versie -
Delen:

Neem tweedehands zonnepanelen op in aanbesteding maatschappelijk vastgoed

Juridische houdbaarheid
Hoog
Invloed
Hoog
Overheidslaag
Gemeentelijk - Provinciaal - Nationaal  
R-ladder
R1 - 
R2 - 
R3 - 
R4 - 
R5 - 
R6  

Richt een aanbesteding voor zonnepanelen op maatschappelijk vastgoed in volgens het principe ‘Hergebruik tenzij…”

Hoe pas je dit instrument toe?

Hoe kun je tweedehands zonnepanelen inkopen?

Binnen een aanbestedingsprocedure kunnen op verschillende manieren eisen worden gesteld aan tweedehands zonnepanelen. De insteek van de aanbesteding is dat tweedehands zonnepanelen prioriteit krijgen bij het uitvragen van zonnepanelen voor het gemeentelijk en provinciaal vastgoed en infrastructuur. Binnen kaders zoals de gewenste energieproductie en levensduur worden eerst tweedehands zonnepanelen overwogen. Als deze niet geschikt zijn, kunnen nieuwe circulaire zonnepanelen worden aangeboden.

Hergebruik tenzij-principe

De markt voor tweedehands zonnepanelen moet nog op gang komen. Er is geen constante vraag naar tweedehands zonnepanelen, en niet elk paneel is geschikt voor hergebruik. Daarom kan de aanbesteding ingericht worden op het ‘Hergebruik tenzij..’-principe. De aanbestedingsopdracht kan dan worden opgesplitst in twee percelen:

  1. Het innovatieve perceel richt zich volledig op tweedehands zonnepanelen.
  2. Het traditionele perceel richt zich op nieuwe zonnepanelen, waaronder circulaire panelen.

In de aanbestedingsdocumenten en de uiteindelijke raamovereenkomst kan gebruik worden gemaakt van één van de volgende opties:

  • In de raamovereenkomst wordt vastgelegd dat de opdrachten eerst uit worden gevraagd aan de leveranciers van het innovatieve perceel. Als zij niet kunnen leveren, gaat de opdracht naar de leveranciers van het traditionele perceel.
  • In de raamovereenkomst wordt een ingroeimodel opgenomen, waarbij het innovatieve perceel elk jaar met een bepaald percentage groeit ten koste van het traditionele perceel.

Zie voor meer informatie het instrument ‘Voeg een innovatief perceel toe aan de aanbesteding’.

Eisen en criteria in de aanbesteding

In de aanbestedingsprocedure kunnen verschillende eisen en criteria opgenomen worden gericht op tweedehands zonnepanelen:

  1. Certificering tweedehands

Voor het uitvragen van tweedehands zonnepanelen kan certificering worden uitgevraagd. Deze certificaten richten zich op de gehele levensduur van een zonnepaneel:

  • Voor de certificering van refurbished zonnepanelen is een WEEElabex-label verplicht.
  • De Carbon footprint (CFP) van de zonnepanelen volgens de Simplified Carbon Assessment (ECs systeem).
  • Certificaat rigorous Accelerated Stress Testing, volgens PVEL PQP of IEC 63209 of 3* EN61215. Dit certificaat stimuleert de “echte” omstandigheden in een korte tijd om te testen hoe betrouwbaar een product is. Dit helpt zwakke punten te vinden en zorgt ervoor dat producten beter presteren en langer meegaan.
  1. Subgunningscriteria

De Aanbestedingswet kent drie soorten gunningscriteria:

  1. BPKV (beste prijs-kwaliteitverhouding);
  2. laagste prijs; en
  3. laagste kosten op basis van kosteneffectiviteit.

Als je voor het gunningscriterium BPKV kiest, moet je specificeren waaruit de ‘kwaliteit’ van een inschrijving bestaat: de subgunningscriteria. Hierin kun je circulaire eisen opnemen en de focus op tweedehands panelen centraal stellen. Vraag bijvoorbeeld om een plan van aanpak waarin de inschrijver op de volgende aspecten wordt beoordeeld:

  • Aansluiting bij de ambities van opdrachtgever
  • Effectiviteit van maatregelen,onder verwijzing naar de R-ladder zoals:
    • De wijze waarop de inschrijver van plan is om producten te hergebruiken en gebruik te maken van tweedehands producten of componenten (Reuse).
    • De wijze waarop inschrijver onderhoud regelt, repareert, opknapt of hergebruikt. Bijvoorbeeld een omschrijving van de beschikbaarheid van reserveonderdelen (Repair).
  • De mate waarin maatregelen SMART zijn geformuleerd, inclusief kritieke prestatie indicatoren voor over de looptijd van het contract.
  • In hoeverre claims onderbouwd zijn met garanties en verifieerbare prestatie-informatie.

Zie voor meer informatie het instrument ‘Hanteer circulaire subgunningscriteria bij inkoop’.

Contracteisen

De aanbestedende partij stelt een contract op met één of meerdere marktpartijen in geval van een aanbesteding. Contracteisen gericht op tweedehands zonnepanelen zijn juridische bepalingen die in contracten worden opgenomen om deze marktpartijen te verplichten actief stappen te ondernemen richting een duurzamer beheer en productie van zonnepanelen.

In het contract kan je bijvoorbeeld de volgende eis opnemen: zonnepanelen dienen op een zorgvuldige manier gedemonteerd en afgevoerd te worden, zodat hergebruik (in geheel of van onderdelen) mogelijk is. Met zorgvuldig wordt bedoeld dat bij het demonteren en afvoeren van de zonnepanelen geen schade wordt berokkend aan de (onderdelen van) de zonne-installatie. Zie voor meer informatie het instrument ‘Neem in contract eisen op ter bevordering circulariteit’.

RechtsgebiedPrivaatrecht > Aanbesteding
CiteertitelAanbestedingswet 2012 (Aw)
Artikel2.115 AW
Geldig vanafInvalid Date