Beta
versie -
Delen:

Stel gezamenlijk een subsidieregeling op

Juridische houdbaarheid
Gemiddeld
Invloed
Gemiddeld
Overheidslaag
Gemeentelijk - Provinciaal  
R-ladder
R3 - 
R4 - 
R5  

Decentrale overheden kunnen door uniforme subsidievoorwaarden op te stellen, investeringen in circulaire zonnepanelen aantrekkelijker maken voor organisaties

Hoe kun je een gezamenlijke subsidieregeling opstellen?

Gemeenten en provincies kunnen gezamenlijk een uniforme subsidieregeling ontwikkelen door de subsidievoorwaarden onderling af te stemmen. Dit betekent dat elke gemeente en provincie weliswaar een eigen subsidieregeling hanteert, maar dat de voorwaarden voor een groot deel gelijk zijn. Deze eenduidigheid zorgt voor meer uniformiteit en transparantie, waardoor organisaties en particulieren waarschijnlijk sneller geneigd zijn om te investeren in circulaire zonnepanelen.

Door deze samenwerking kan de subsidieregeling bovendien een groter bereik hebben, met een ruimer totaal subsidiebedrag. Op deze manier kan de overstap naar duurzame energie en circulaire zonnepanelen verder worden gestimuleerd.

Gemeenten en provincies kunnen verschillende nieuwe subsidieregelingen opstellen op het gebied van circulaire zonnepanelen. Denk bijvoorbeeld aan:

  • subsidie voor het plaatsen van circulaire zonnepanelen;
  • subsidie voor het ondersteunen van bedrijven in het opzetten en opschalen van hoogwaardige recyclingsfaciliteiten;
  • subsidie die de aankoop van tweedehands zonnepanelen voor particulieren en bedrijven stimuleert;
  • subsidie die hergebruik van zonnepanelen stimuleert door een bedrag per zonnepaneel uit te keren aan particulieren of bedrijven, als het oude paneel ‘goed’ gedemonteerd en ingeleverd is.

Zie het instrument ‘Stel een subsidieregeling op voor hergebruik en hoogwaardig recyclen' voor meer informatie.

De volgende voorwaarden kunnen in de subsidieregeling rond circulaire zonnepanelen worden opgenomen:

  • Het zorgvuldig demonteren van zonnepanelen voor hergebruik en recycling;
  • Extra subsidie in geval van tweedehands zonnepanelen of een subsidieregeling om te stimuleren dat eigenaren zonnepanelen pas na een langere periode vervangen;
  • Het aantal minimale jaren dat een zonnepaneel op het dak moet blijven liggen rekening houdend met de CO2 terugverdientijd. Er kan subsidie worden verleend voor bijvoorbeeld de reparatie en onderhoud van de zonnepanelen om de CO2 terugverdientijd te realiseren;
  • Vrij van toxische materialen zoals PFAS, antimoon en lood;
  • De zonnepanelen moeten in Europa geproduceerd zijn;
  • De zonnepanelen moeten in goede arbeidsomstandigheden geproduceerd zijn;
  • Nieuwe zonnepanelen moeten circulair ontworpen zijn.

Uit de praktijk

Op dit moment zijn er nog geen voorbeelden van decentrale overheden die gebruik hebben gemaakt van dezelfde subsidievoorwaarden rond circulaire zonnepanelen.

Ga jij aan de slag met een gezamenlijke subsidieregeling over circulaire zonnepanelen? Deel dan je ervaringen met ons!

Voorwaarden

  • In principe is voor het verstrekken van een subsidie een wettelijke grondslag nodig. Hier bestaan wel uitzonderingen op. Voor een incidentele subsidie, die voor maximaal vier jaar wordt verstrekt, is dit bijvoorbeeld niet nodig. Raadpleeg hierover een jurist, voordat je de subsidieregeling opstelt.

  • Het is van belang om subsidievoorwaarden en regels zorgvuldig te formuleren om de beoogde doelstellingen te bereiken en de rechtmatige besteding van publieke middelen te waarborgen. Hiermee wordt onder andere bedoeld dat de voorwaarden kunnen worden gekoppeld aan het beleid en de doelstellingen van de gemeente, en dat deze daar ook aan bij kunnen dragen. Subsidieaanvrager moeten zich houden aan de voorwaarden en doelstellingen van de regeling.

  • Bij het opstellen van een subsidieregeling moet het risico op staatssteun onderzocht worden. Dit risico is nog groter in het geval dat meerdere decentrale overheden dezelfde subsidievoorwaarden gaan stellen. Wanneer de markt van producenten en leveranciers minder volwassen is, en slechts een beperkt aantal leveranciers kent, is het risico aanwezig dat feitelijk steun wordt verstrekt aan een beperkt aantal producenten en leveranciers van duurzame en circulaire zonnepanelen (risico van indirecte steun).

Meer informatie over subsidies vind je op de website van PIANOo

Juridische toelichting

In artikel 4.21 e.v. in het Algemene wet bestuursrecht (Awb) is de wettelijke regeling voor subsidies opgenomen. Uit artikel 4:23 lid 3 Awb blijkt in welke gevallen de overheid een subsidie kan verlenen zonder dat daarvoor een wettelijke grondslag of subsidieregeling vereist is, zoals bij een incidentele

subsidie. De grondslag voor het sluiten van een uitvoeringsovereenkomst is te vinden in artikel 4.36 Awb.

RechtsgebiedPubliekrecht > Staats-en bestuursrecht
CiteertitelAlgemene wet bestuursrecht
Artikel4.21
Geldig vanafInvalid Date