Neem houtbouw op in de gemeentelijke omgevingsvisie
Door houtbouw op te nemen in de gemeentelijke omgevingsvisie wordt het onderdeel van de ambities en het beleid van de gemeente.
Door houtbouw op te nemen in de gemeentelijke omgevingsvisie wordt het onderdeel van de ambities en het beleid van de gemeente.
De nationale omgevingsvisie vormt de basis voor de omgevingsvisies van de gemeenten en provincies. Door houtbouw op te nemen in de nationale omgevingsvisie wordt het onderdeel van de ambities en het beleid van het Rijk en van de decentrale overheden.
Door houtbouw op te nemen in de provinciale omgevingsvisie wordt het onderdeel van de ambities en het beleid van de provincie.
Door houtbouw op te nemen in een omgevingsplan kan de gemeente regels opleggen voor het inrichten, beheren en gebruiken van houtbouw.
Met welstandscriteria kan het gebruik van hout bij de bouw van een bouwwerk worden voorgeschreven in het omgevingsplan.
De gelijkwaardigheidsbepaling maakt het mogelijk af te wijken van het Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl), de omgevingsverordening of het omgevingsplan waardoor je als gemeente circulaire keuzes kunt bevorderen.
In het omgevingsplan kan de gemeente opnemen dat het verboden is om bepaalde activiteiten te verrichten zonder vergunning. Houtbouw kan als voorwaarde gesteld worden voor het verlenen van de vergunning.
In een HIOR kan houtbouw worden voorgeschreven als te gebruiken materiaal voor de inrichting van de openbare ruimte, zoals straatmeubilair of de aanleg van een weg.
Met een beeldkwaliteitsplan kan het gebruik van hout voor de inrichting van een kavel en de buitenkant van een gebouw worden voorgeschreven.
Door de MilieuPrestatie Gebouwen (MPG-score) van het gebouw als subgunningscriterium te gebruiken, kan houtbouw via gronduitgifte worden gestimuleerd. Ook stimuleert de overheid op deze manier innovaties op het gebied van circulariteit en houtbouw die andere partijen niet aandurven.